Вест

Известување до јавноста

Почитувани,

Во текот на вчерашниот ден, до федерацијата пристигнаа неколку прашања, каде од нас се бараше дефинирање на термин кој некој намерно го шири како дезинформација на социјалните мрежи, ‘големи и мали теретани’, а поврзано со тешката ситуација со корона вирусот, затварањето на теретаните за работа и нивна финансиска помош од страна на државата.

Почитувани, терминот ‘големи и мали’ во нашата федерација е непознат и непостои. Постои само во фантазијата на поединци кои сакаат да ја искористат оваа тешка ситуација во која се наоѓа целото опшество, за себе промоција и создавање на хаос и незадоволство.

Националната федерација познава само спортски клубови регистрирани согласно законите во државата за вршење дејност спорт, Бодибилдинг и Фитнес и бизнис ориентирани субјекти регистрирани согласно соодветните законски прописи кои остваруваат приходи и како даночни обврзници плаќаат даноци во буџетот на државата. Владата согласно законските регулативи и можности, сигурни сме дека ќе изнајде начин да излезе во пресрет, како за целото стопанство, така и за спортската заедница, финансиски да и помогне со цел полесно да се излезе од оваа ситуација. За жал, свесно сме дека постојат и такви субјекти кои не припаѓаат во ниту една од овие две групи, погоре споменати. Останете во добро здравје и водете грижа за здравјето.